dimecres, 28 de setembre de 2011

SOPAR DE PETITS MOS lll, ULTIM



PETIT MOS DE SALMÓ  I FORMATGE DE BÚFALA  

INGREDIENTS

Salmó marinat o fumat
Formatge de Búfala
Oli d’oliva
Llesques de pa

Tallem el salmó a daus petits. Reservem

Esmicolem el formatge de Búfala. Reservem

Barregem els daus de salmó amb el formatge, amanim amb unes gotes d’oli d’oliva, posem sobre les llesques de pa.




PETIT MOS DE LLAMINERA DE PORC

Podem servir amb unes llesques de pa torrat, i per sobre una mica de tomàquet amanit.

La recepta la podeu trobar aquí.




PETIT MOS DE VIEIRES AMB BEXAMEL

INGREDIENTS

Vieires (una per persona)
1/2 tall de bacó fumat per vieira
Llet
Farina
Mantega
Formatge ratllat
Oli
Sal
Nou moscada

Si comprem las vieires fresques, les netegem deixant-hi el coral, (també les podem comprar congelades, ja venen netes), els eixuguem l’aigua, salem i reservem.

Tallem el bacó a trossets molts petits, reservem.

A una paella posem unes gotes d’oli i la meitat de la mantega, perquè l’oli no se'ns ennegreixi, saltegem las vieires, quan comencen a deixar l’aigua les traiem, i reservem.

A la mateixa paella aprofitem el que ens hi queda per preparar la beixamel. Enrossirem la farina, quan la tinguem anem-hi tirant la llet poc a poc i remenant, fins que la tinguem una mica lligada, espolsem amb una miqueta de nou moscada, al arrivar a aquest punt, posem-hi  el bacó que tenim talladet, remenem una mica perquè s’incorpori i afegim las vieires, deixem que cogui tot junt uns dos o tres minuts.

Si tenim closques d’elles mateixes, les omplim amb una vieira i unes cullerades de la beixamel, empolsem amb formatge ratllat i gratinem al forn.








ESTRELLES I MAGDALENES DE POMA

INGREDIENTS

200 g. farina
200 g. sucre
3 ous
1 paquet llevat Royal
100 g. mantega
1 kg pomes Golden

Pelem las pomes, les tallem a quadradets ben petits, reservant-ne una que la tallarem a mitges llunes primetes i també en farem unes boletes per la decoració. Reservem.

A un bol batem els ous, desprès, hi barregem la farina, el sucre i el  llevat.

Mentrestant desfem la mantega al foc, hi l´afegim al preparat anterior, posem la poma que hem tallat petita,  remenem fins que ens quedi tot ben incorporat, omplim els motlles, posem a sobre la poma tallada a mitges llunes, fins que ens quedi ben coberta,  a sobre una boleta, espolsem una mica de sucre per sobre.

Posem a coure al forn, que hem preparat a 200º  C uns 10 minuts o fins que al punxar-les la punta del ganivet ens surti neta.
Recomano fer-les el dia abans de menjar.



dilluns, 26 de setembre de 2011

SOPAR DE PETITS MOS ll



PETIT MOS DE FORMATGE AMB HERBES

INGREDIENTS

200 g formatge fresc del nostre gust
1 cullerada de cerfull picat
1 gra d’all

Pelem l’all i el posem al got de la batedora amb el formatge i el cerfull. Triturar fins que ens quedi una crema suau i homogènia

Servirem amb llesquetes de pa o en un bol.




PETIT MOS DE FETGE DE BACALLÀ

INGREDIENTS

1 llauna de fetge de bacallà
½ llimona
Llesques de pa

Obrim la llauna de fetge de bacallà, escorrem gairebé tot l’oli que porta i l’aboquem a un plat, escorrem la llimona i amb una forquilla fem-ne un puré, procurant que ens quedi ben fi. Reserven durant un quart d’hora a la nevera.

Preparem les llesques de pa que les torrarem al moment de servir.

Passat el temps, (si ha quedat una mica de suc procurem treure-li), escampem el paté de fetge per sobre les torrades.

Queda molt bo el contrast fred del fetge de bacallà amb el pa calent.




PETIT MOS DE XAMPINYONS AMB BACÓ FUMAT

INGREDIENTS

Xampinyons
Talls de bacó
1 ceba petita
Oli d’oliva
Sal
Llesques de pa

Ratllem, salem i fregim la ceba amb una mica d’oli. Reservem

Netegem els xampinyons, els tallem petits i salpebrem. Reservem

Tallem el bacó a tallets petits. Reservem

Quan tinguem la ceba al punt posem-hi els xampinyons i el bacó, remenem i quan s’hagi embegut la mica d’aigua del bolets ja o tindrem llest.

Posem la barreja sobre les llesques de pa.




PETIT MOS DE XORIÇO AMB OU DE GUATLLA

INGREDIENTS

Ous de guatlla
Talls de xoriço
Llesques de pa
Oli d’oliva
Sal

Preparem les llesques de pa que siguin de la mida del tall de xoriço, que posarem a sobre.

Mentrestant posem una paella amb oli al foc, quan el tinguem calent farem els ous fregits de guatlla i els posem sobre del xoriço.




PETIT MOS DE PERNIL AMB BRIE

INGREDIENTS

Pernil tallat prim
Formatge brie
Llesques de pa

Tallem el formatge brie a talls d’un centímetre de gruix.

Tallem les llesques de pa.

Sobre cada llesca posem un tall de pernil i a sobre un tall de formatge, o portem al microones a escalfar uns segons, a temperatura mitja, no més perquè el formatge ens quedaria gairebé líquid.



dijous, 22 de setembre de 2011

SOPAR DE PETITS MOS



Com cada any el cap de setmana abans de marxar de vacances, ens trobem la colla d’amics, organitzem un sopar informal per passar-ho bé, explicar-nos els plans que tenim i acomiadar-nos, cada any toca a casa d’una parella.

Aquest any ens a tocat a nosaltres preparar-lo, vaig decidir-me a fer aquests petits mos  freds i algun de calent.

Com que ni ha uns quants els passaré en dos o tres posts.

Aquí va la primera tanda:

CORNETS DE PERNIL     

INGREDIENTS

Llesques fines de pernil Ibèric
Formatge mascarpone
Sal
Oli

Quan comprem el pernil, demanem que ens el tallin finet.

Preparem uns cornets o paperines petites amb paper sulfuritzat, procurant que se’ns aguantin dretes, posant a terra la part del forat per omplir-la, o bé si tenim els motlles adequats, anem embolicant-los un per un amb els talls de pernil que prèviament hem untat amb una gota d’oli d’oliva.

Posem els cornets al forn, prèviament escalfat i coure’ls uns vuit minuts a 150º C.

Quan els tinguem cuits, esperem una mica per treure’ls-hi el paper o el motlle.

Posem el formatge a la mànega pastissera i farcim-los.

També queden molt bé farcits amb boletes de meló.

Recepta del llibre d’Alex Albuskerck




PINXO TRES GUSTOS

INGREDIENTS

Anxoves
Olives farcides
Cogombres amb vinagre
Escuradents
Oli d’oliva
Pebre negre molt

Aquest sempre el preparo quan tinc anxoves de l’Escala.

Netegem les anxoves i marinem amb oli d’oliva i un polsim de pebre negre molt.

Agafem un escuradents, punxem-hi una anxova per una punta, l’oliva i tanquem amb l’altre punta de la anxova, punxem el cogombre, i ja el tenim




PETIT MOS DE SURIMI            

INGREDIENTS

2 ous durs
1 paquet de surimi
1 ceba
1 pot de Maionesa

Quan tinguem els ous bullits i freds, el tallem a trossos i els posem al got de la batedora, afegim les barretes de surimi tallades a trossets i la ceba tallada petita. Triturem fins que o tinguem a la textura que més ens agradi.

Anem barrejant-hi la maionesa (per aquesta preparació es comprada), la quantitat es una mica al nostre gust.

Quan el tinguem llest farcim unes llesquetes de pa, la resta la posem a un recipient per si algú en vol més.







PETIT MOS DE FORMATGE I ANXOVES

INGREDIENTES

Formatge de cabra
Filets d’anxova
Llesques de pa

Tallem el formatge a talls de mig centímetre i el posem sobre les llesques de pa.

A sobre posem el filet d’anxova.

Amb aquest cas he posat anxoves de La Escala que tenia macerades amb oli d’oliva




PETIT MOS DE RUL·LO DE SALMÓ

INGREDIENTS

Salmó fumat
1 llauna tonyina amb oli
Tomàquets deshidratats
Olives farcides
Cogombres petits amb vinagre
Maionesa
Oli d’oliva    

Posarem a rehidratar els tomàquets amb oli d’oliva, alls laminats i pebre en gra.

El salmó fumat l’amanirem amb una mica d’oli.

Tallarem les olives i cogombres molt petits i els barrejarem amb la tonyina que tindrem escorreguda del seu oli, hi esmicolada, així com els tomàquets que ja tindrem rehidratats i tallats petits. Tot el conjunt el barregem amb la maionesa.

Posarem un tall de salmó, una cullerada del trinxat anterior, enrotllem i posem damunt d’una llesqueta de pa.

dilluns, 19 de setembre de 2011

COMBINAT DE SABORS



INGREDIENTS

1 patata mitjana
1 pebrot vermell petit
8 seitons
Amanida verda
Cibulet
Oli d’oliva
Sal


Aquest cop els seitons els he comprat confitats a la bacallaneria.

Rentem bé la patata la posem a bullir sencera sense pelar, amb aigua i sal durant uns vint minuts.

Passat el temps la deixem refredar, la pelem i tallem a rodelles d’un centímetre. Reservem

El pebrot vermell l’escalivem com tinguem costum de fer-ho, però que ens quedi amb una textura una mica ferma, netegem, amanim i reservem.

Netejar les fulles d’amanida i posem sal, oli i reservem

Tallar petit el cibulet. Reservem

Per emplatar, posarem un llit de patates, un polsim de sal i unes gotes d’oli, a sobre una capa de pebrot vermell, amanim, i l’última de seitons, posem l’amanida al costat i tornem a amanir tot el conjunt.

dijous, 15 de setembre de 2011

CONILL ESCABETXAT




Aquesta és una recepta que preparava la meva avia quan li portaven conills, així en tenia per uns quans diumenges. Encara que sembli mentida en aquells temps a casa ens semblava un dinar de festa major.

Crec que es molt adient recuperar aquest plat, que a mi em porta molts bons records d’infantesa, per la recepta del 15, que com ja és habitual cada mes organitzen els blocs,  Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta.

INGREDIENTS

1 conill
2 cebes
1 porro grosset
4 alls
1 cullerada sopera de pebre vermell dolç
Llorer, farigola i romaní
75 ml vinagre de Xeres
75 ml Xeres sec
600 ml oli d’oliva
Sal
Pebre negre

Tallar el conill en 12 trossos, salpebrar i reservar.

Tallem les verdures en juliana grossa, les posem a una cassola amb una mica d’oli a daurar-les suaument.

Passat el temps, afegirem a la cassola, els alls amb la seva pell, el manat d’herbes, el pebre vermell, el Xeres, el vinagre i l’oli d’oliva, en aquest punt, anirem posant-hi els trossos de conill, tenint en compte que tenen que quedar totalment coberts per l’escabetx.

Posarem el foc molt lent durant mitja hora amb la cassola tapada, i una hora més amb la cassola destapada. Rectificar de sal si fes falta.

Es aconsellable guardar-lo a la nevera unes 48 hores, passat el temps podem servir-lo fred o donar-li un toc d’escalfor.


dilluns, 12 de setembre de 2011

CARPACCIO DE XAMPIS AMB FOIE




INGREDIENTS

200 g xampinyons
100 g foie micuit
Amanida verda al gust

PER LA VINAGRETA

Oli d’oliva verge extra
Vinagre blanc
Pebre negre molt
Sal

Netegem els bolets i els posem al congelador uns minuts, perquè agafin consistència.

Fem el mateix amb el foie.

Preparem la vinagreta i reservem.

Netegem l’amanida, i la tallem en juliana a la mida que desitgem. Reservem

Treiem del congelador, els bolets i el foie, si tenim maquina de tallar embotits ens anirà molt bé, primer el bolets que anirem posant en forma de rotllana, sobre el llit d’amanida que tindrem al plat, procurant que el cap quedi a la part de fora, desprès tallarem finet el foie i el posem a sobre, ens quedarà arrissat que ja ens va molt bé.

Amanim amb la vinagreta la amanida, els bolets i el foie, espolsem el conjunt amb flocs de sal i pebre negre.

Aquest plat també podem fer-lo amb ceps, quedarà molt més bo.

dijous, 8 de setembre de 2011

LLAMINERA DE PORC ADOBADA


INGREDIENTS

Una llaminera de porc
1/4 k. sal grossa
150g. sucre moreno

Per l’adob

4 cullerades de pebre vermell dolç
½ cullerada de pebre vermell picant
Orenga en pols
Barreja de pebres acabades de moldre

Netegem molt bé la llaminera deixant una mica del seu greix.

Barregem la sal i el sucre. A la safata on la posarem a macerar, fem una capa de la barreja, posem la llaminera a sobre i cobrim amb la resta, procurant que ens quedi completament coberta.

Reservem a la nevera durant unes 36 hores. Durant aquest temps l’aigua de la carn, desfarà una mica el sucre, fent com si fos un xarop.

Passat el temps, traiem la llaminera i netegem bé amb aigua i l’assequem.

En un bol preparem l’adob, barregem molt bé tots els ingredients. Arrebossem la llaminera per tots els costats, fent una mica de pressió perquè s’adhereixen molt bé a la carn. Emboliquem amb paper de cuina, fent una mica de pressió i a sobre amb un drap de fil.

Deixem a la nevera, passats quatre dies ja es pot menjar, si ens agrada més sec, el deixem més dies.

Recepta de la Menorcana adaptada al meu gust.




Podem servir amb unes llesques de pa torrat, i per sobre una mica de tomàquet amanit.

diumenge, 4 de setembre de 2011

MIL FULLS D`ESCALIVADA




Desprès d'una excursió a l’Escala i haver comprat un pot de les famoses anxoves, n'ha  sortit aquest plat.

INGREDIENTS

Anxoves de l’Escala
1 albergínia
1 pebrot vermell            
1 pebrot verd
2 cebes petites
Tomàquets xerri
1 pot d’olives negres sense os

Escalivem les verdures com tinguem costum de fer-ho, tenint en compte que tenen diferents temps de cocció, quan les tinguem, deixem refredar una mica, tapades, perquè ens sigui mes fàcil pelar-les.

Un cop les tinguem pelades, les posem a un motlle rectangular, posant primer una capa de pebrot vermell, un altre de verd, una capa d’albergínies, i una capa de anxoves, posem una mica de pes a sobre, perquè ens quedi una mica compactat. Reservem a la nevera.

Tallem les cebes a tires, amanim i reservem.

Per la salsa d’olives: jo tenia olivada negre i es el que vaig posar-hi, si no podem fer-la com indico  aqui

Per emplatar, tallem a rectangles el pastis d’escalivada i posem al plat, posem unes tires de ceba a sobre i fem uns punts amb la salsa d’olives i els tomàquets xerri tallats per la meitat.