TROBADA GASTROBLOCAIRE A L’EMPORDÀ

El passat dissabte varem assistir a la Trobada blocaire a L’Empordà, fabulosament organitzada per en Manel de Cuinar és generós.

Amb un dia de sol esplèndid, ens varem trobar 35 blocaires a Mas Alba una masia del segle XVIII, del nucli de Terradelles (Vilademuls) al Pla de l’Estany  que actualment es dedica a l’agroturisme, i a l`elaboració de formatges.


Com que érem molts, ens varem dividir en dos grups, en torn d’una taula a ple camp, sota un solet força agraït, en Manu del Rebost de L’Empodanet de Sant Pere Pescador, ens va fer una meravellosa exposició del mont de les melmelades, la quantitat de sucre i de quins productes es podien fer, melmelades, gelees o confitures  (40 % de sucre per les melmelades, 60 % a les confitures), com que a ell l’agrada treballar amb menys sucre de lo normal les seves gelees les denomina llàgrimes, d’aquesta manera no te problemes amb l’administració.

Desprès d’explicar-nos el procés de fabricació, etiquetatge i  la seva visió del mon del yin i el yang, varem tastar un assortit d'aquestes melmelades i gelees, ( tomàquet amb alfàbrega, pebrot escalivat amb vermut Izaguirre, ceba amb panses i vi de Garnatxa, de mango, de Pedro Ximenez, de violetes, de Gin Tònic.) que si una era bona l’altre era millor.


Desprès varem anar amb en Martí un dels tres germans que porten l’explotació ramadera del Mas Alba, amb un remat de 270 cabres de la raça murcianogranadina, a veure com elaboren el formatge, ens va explicar els diferents tipus de formatges de llet crua i les diferents elaboracions segons el quall, el tipus de premsat, gra i maduració. Ells elaboren El petitOT d’Alba de coagulació làctia i de maduració mínima d’un mes, El cremós d’Alba  de pasta tova coagulada amb herbacol (pistils de carxofa silvestre) i un mínim de 1 mes de maduració (tipus torta), El terrós d’Alba de pasta cuita i amb un temps de maduració de 6 mesos a 1 any, El Uf d’Alba de pell salada i rentada amb cervesa, perquè els llevats vius creixin en el formatge i madurin amb aquets llevats en lloc dels tradicionals fongs, El Tupi d’Alba amb mistela, que li dona un sabor mes suau que els altres tupis, i El Ies d’Alba formatge madurat amb oli.

També varem visitar la cova on maduren els diferents formatges, els estables de les cabres que munyen nomes un cop al dia perquè així puguin criar els cabrits més naturalment, els mascles serveixen per vendre i a la vegada no espatllar la raça, i les femelles per la producció de la llet, el munyit es fa de forma mecànica i la llet es transportada fins el lloc d’elaboració sense que li toqui per res l’aire, per conservar totes les seves qualitats.

Desprès un altre cop tots junts ens varen oferir un tast dels formatges amb maridatge de  melmelades i llàgrimes.

Tot seguit a taula i a dinar, amanida, escalivada, cabrit, all i oli de formatge (almadrog, recepta recuperada d’un antic receptari) i  recuit amb llàgrimes de mango.


Desprès de dinar cap a Vilajuïga al Alt Empordà, ens esperava l’Anna etnòloga i propietària del Celler Espelt,que ens va dur a fer una visita a les vinyes velles que tenen vora el mar, entre quatre espais protegits com son Les Medes, l’Albera, els Pirineus i el Cap de Creus, ens va demostrar el gran amor que te cap el terreny i les vinyes, aquestes de les varietats de garnatxa (Lledoner com l’anomenen a l’Alt Empordà), Syrah i Monestrell.

Un cop al celler ens va oferir un tast de vi, dos blancs, Vailet collita 2010 vi fresc i jove de la varietat macabeu, Quinze roures de l’anyada 2009 un vi de les vinyes velles envellit en bota, de les varietats Lledoner blanca i gris. Dos negres, Sauló 2009 madurat 2 mesos en fusta, Terres negres 2008, carinyena amb una mica de cabernet de les vinyes velles, 12 mesos en botes de Borgonya i un vi dolç l’Airam de garnatxa ideal per acompanyar formatges blaus i foie, encara que com molt bé ens va dir no hi ha un vi per a un tipus de menjar, sinó un moment per cada vi.

Va ser un dia molt ben aprofitat, amb companyia d’una gent meravellosa, i una excel·lent organització.

Trobareu mes ressenyes d’aquesta trobada a Cuinar és generós d’en Manel l’organitzador, Decuina, Olleta de Verdures, Cafè de nit,  Delícies del Rebost i Llepadits, espero no deixar-me’n cap.




Comentaris

  1. Vam estar bé, veritat?
    M'agrada retrobar-nos i "aprendre".

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Quina bona trobada vau fer!!!!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  3. Quina trobada mes ben aprofitada, quina llàstima no poder assistir-hi, mira que sóc del Pla de l'estany, us tenia ben aprop.

    Judith

    ResponElimina
  4. ¡¡ La propera vegada volem venir!!!!
    Petons

    ResponElimina
  5. Hola a tot dos. Qué bé que us ho vau passar, no? amb el dia tan esplèndid que vàreu tenir...La propera m´agradaria ser-hi. Jo em vaig assabentar d´aquesta trobada a l´últim curset amb el D.Lienas. M´ho va comentar en Miquel, de Les receptes d´en Miquel.

    Ying-yang en aquell paratge...uf! Jo coneixia el Mas Alba a través d´un reportatge a TV3 que presentar la Tana Collados..molt bon reportatge.

    ResponElimina
  6. Quina llàstima de no haver-ne assabentat abans!.Quin dia tan esplèndid que vàreu tenir, oi?.

    Jo coneixia el Mas Alba i la formatgeria arran d´un reportatge que es va fer a TV3 presentat per la Tana Collados.

    ResponElimina
  7. Sion, tu també hi eres???? Es veu una trobada molt bonica i interessant.
    Petó

    ResponElimina
  8. No sabia que habia quedadas de blogueros en L´Empurdà...que pena vivo en Figueres y me habria encantado poder ir.

    Para la proxima intentare esta al loro o avisarme, please.

    Veo que lo pasasteis de lujo.

    Un saludo

    ResponElimina
  9. Bona companyia, bon temps i bones visites, la trobada va ser tot un èxit! Quina ràbia no poder venir :(

    ResponElimina
  10. Moltes mercis per la crònica, els que no vam poder anar-hi ens agrada molt saber-ho tot :)) petonets

    ResponElimina
  11. Un plaer compartir taula i companyia amb vosaltres.
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. jo no me'n vaig assebantar.....el divendres vaig veure un comentari de la dolors (bloc de cuina) on deia que anava a la trobada de l'Empordà.......m'alegro que tot hagui anat bé. De fet tampoc podia nara que teniem cel.l.ebració familiar molt important

    petons

    ResponElimina
  13. Va ser un dia memorable, eh? ens ho vam passar tan bé, que tenim ganes de repetir.
    Molts petons!

    ResponElimina
  14. Dolça
    Nosaltres també ens va agradar molt retrobar-nos, i passar un dia genial i aprendre tantes coses.
    Petons

    Carmen
    Va esta molt bé i molt profitosa
    Petons

    La cuina de l´estany
    Va ser molt ben aprofitada, quina llàstima que no vinguessis ens agüéssim conegut.
    Petons

    ResponElimina
  15. Com Gat i Gos
    Tot es assabentar-se’n
    Petons

    Cristina
    Va ser un dia esplèndid amb unes lliçons magistrals de formatges, gelees, confitures i vins, mes ja es gairebé impossible.
    Petons

    Gemma
    I tan que hi era, va ser una trobada molt interessant i amb una colla de blocaires fabulosa.
    Petons

    ResponElimina
  16. Pardini
    Un grupo de blogueros organizaron esta excursión y nos apuntamos
    Un abrazo

    Gemma
    No es podia demanar res mes, bé si la teva companyia!!!!
    Petons

    Mª Jose – Dit i Fet
    Per això estan las cròniques, es un plaer passar la informació rebuda als que no hi hereu
    Petons

    ResponElimina
  17. Josep
    Per nosaltres també
    Una abraçada

    Sara Maria
    I tant que ens ho varem passat bé !!!
    Petons

    ResponElimina
  18. Lidia
    Va ser un dia perfecte, el temps, les visites i els coneixements sobre melmelades, gelees, formatges i vins.

    La Quinta del Luculus
    I tant que va ser un dia memorable, ens ho varem passar tant bé que ja estem esperant la propera.
    Molts petons

    ResponElimina
  19. Molt bona descripció... Igual que deia al bloc, Olleta de Verdures, són d'aquelles que fan imaginar que has estat allà... felicitats també.

    ResponElimina
  20. Segur que va ser un dia fabulós, bon temps, bona gent i aprenent coses noves.
    Petons.

    ResponElimina
  21. Mira que ens ho vam passar bé, eh?
    I aquesta taula plena de formatges m'ha fet suspirar un altre cop: què bons!! I amb les melmelades... uau!

    Molts besets, bonics!!

    P.S.: Com va la copiadora??? jejejejej

    ResponElimina
  22. veig que us van quedar ganes de tornar-hi aviat, oi?
    haurem de començar a pensar quan i on fem la pròxima.

    ResponElimina
  23. Hola,
    Quina trobada més maca que vau tenir... bona companyia, aprenent, compartint i amb bon temps!! Enhorabona!

    ResponElimina
  24. Un plaer com sempre compartir amb vosaltres :)

    ResponElimina
  25. Una trobada fantàstica que ja m'ha "resumit" in person la Gloria!. Molt ben aprofitat! una selecció de llocs molt ben triada. Me'n alegro us ho passessiu tan bé.A reveure.

    ResponElimina
  26. una trobada fantastica i un plaer compartir amb vosaltres, ens ho varem passar tant bé que ja estem esperant la propera.
    una abraçada
    miquel

    ResponElimina
  27. Va ser tot un plaer compartir un fantàstic dia amb vosaltres i una bona taula on ens ho vam passar d´allò mes be oi?
    un petonàs i esperem que la propera sigui molt mes propera.
    abraçades

    ResponElimina
  28. Ricard Sampere
    Llàstima que no poguessis venir va ser un dia formidable
    Una abraçada

    La cocinera de Betulo
    Lo millor d’aquestes trobades es de lluny la gent
    Petons

    Massitet
    Els formatges i melmelades de vici. La copiadora molt bé
    Una abraçada

    ResponElimina
  29. Manel
    Ja tardes, jejejeje
    Una abraçada

    La cuina de l’Eri
    Va ser un dia completíssim, bona companyia, bons aliments i un solet de primavera, que més es pot demanar
    Petons

    Starbase
    Igualment per nosaltres
    Una abraçada

    ResponElimina
  30. Mercè
    Doncs no cal pas que t’expliqui res mes. Va se fabulós
    Petons

    Miquel
    Per nosaltres també, i ja estem esperant la propera.
    Una abraçada

    Mai
    Per nosaltres també va ser un plaer retrobar-nos desprès d’un any i passar-ho un altre vagada tan bé, esperem que la propera sigui molt aviat.
    Petons

    ResponElimina
  31. Estic fent un "tour" per les cròniques de la trobada blocaire i m'he trobat amb la teua. M'agrada molt llegir aquestes coses teues. Salutacions

    ResponElimina
  32. Moltes gracies, amb sento molt afalagada
    Una abraçada

    ResponElimina
  33. Va ser un plaer compartir amb tots vosaltres aquest dia tant fantàstic!!!

    ResponElimina
  34. Xaro
    Va ser un plaer conèixer-te, i compartir un dia tan sensacional
    Petons

    ResponElimina
  35. Entre tots heu fet una bona col·lecció d'imatges!!!
    Em va encantar compartir el dia amb tots vosaltres!
    Bon cap de setmana

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars