RUTA DEL BACALLÀ
Com que ja estem en la Quaresma, El Gremi deBacallaners de Catalunya en col·laboració amb Estrella Damm Inedit, han
organitzat la 1ª edició de la Ruta del Bacallà, per fer un recorregut per
restaurants i bacallaneries de Barcelona, que durant el mes de març una
trentena de restaurants, oferiran un menú tancat a base de bacallà i maridat
amb cervesa Inedit, en aquest enllaç podeu veure la relació de restaurants participants.
Un altre
dels aspectes d’aquesta Ruta del Bacallà és informar-nos de on podem
comprar un bacallà de qualitat, amb la garantia del Gremi de Bacallaners, que
certifica i controla que el bacallà sigui Gadus Morhua, pescat en palangre i curat de
forma tradicional, tenint-lo tres mesos amb sal, provocant que la condensació
dels pocs greixos que te, nomes un 3%, li doni la untuositat desitjada, i que
aquest no ha estat injectat en salmorra a alta mar, o no pertanyi a altres
especies similars.
L’ofici de bacallaner és exclusiu de Catalunya,
no n’hi ha en lloc més, te l’origen en el segle XIX.
Divendres passat vam assistir a la presentació
de la Ruta del Bacallà, a l’Antiga Fabrica Damm, la periodista Núria Coll va
fer la presentació de l’acta, on Raimon Blasi
regidor de comerç i president dels Mercats de Barcelona, va obrir el
parlament donant pas a les explicacions, dels mestres bacallaners Emili Perelló
i Joan Portet vicepresidents del Gremi de Bacallaners de Catalunya, que ens van
informar de la curació, diferents talls i remullat del bacallà, que com van dir
es el porc del mar, doncs s’aprofiten totes les parts, així com tota mena
d’explicacions sobre el bacallà, i els seus orígens.
A continuació el cuiner Quim Marques del
restaurant el Suquet del Almirall, descendent de bacallaners, ens va ensenyar
varies formes de preparar i cuinar el
bacallà oferint-nos un tastet de tres receptes diferents, maridades amb cervesa
Inedit, que lliga molt bé amb el punt salat del bacallà, els tastets van ser:
Una sopa tèbia de bacallà, feta amb porro,
patata, ceba, carbassa, pastanaga, nyores, les espines i la penca del bacallà,
servida amb un gotet i acompanyada de fesolets.
Una torradeta amb poma, bacallà lleugerament
fumat, i macerat amb cervesa Inedit, acompanyat de pebrot avinagrat.
Morro de bacallà confitat, amb un sofregit de
tomàquet i gratinat amb all i oli.
Val la pena aprofitar aquesta iniciativa per
conèixer i menjar un bon bacallà als molts restaurants que hi participen.
Una ruta que haurem de tastar!!!! ;)
ResponEliminaMolts petons!!!!
Just avui he llegit en algun lloc que feien aquesta ruta! Hi haurem d'anar perquè segur que és fantàstica!!
ResponEliminaVeig que també us heu afegit a la proposta. És una bona iniciativa!!! Petons
ResponElimina