divendres, 15 de març de 2013

RUTA DEL BACALLÀ

 

 
Com que ja estem en la Quaresma, El Gremi deBacallaners de Catalunya en col·laboració amb Estrella Damm Inedit, han organitzat la 1ª edició de la Ruta del Bacallà, per fer un recorregut per restaurants i bacallaneries de Barcelona, que durant el mes de març una trentena de restaurants, oferiran un menú tancat a base de bacallà i maridat amb cervesa Inedit, en aquest enllaç podeu veure la relació de restaurants participants.




Un altre  dels aspectes d’aquesta Ruta del Bacallà és informar-nos de on podem comprar un bacallà de qualitat, amb la garantia del Gremi de Bacallaners, que certifica i controla que el bacallà sigui  Gadus Morhua, pescat en palangre i curat de forma tradicional, tenint-lo tres mesos amb sal, provocant que la condensació dels pocs greixos que te, nomes un 3%, li doni la untuositat desitjada, i que aquest no ha estat injectat en salmorra a alta mar, o no pertanyi a altres especies similars.

L’ofici de bacallaner és exclusiu de Catalunya, no n’hi ha en lloc més, te l’origen en el segle XIX. 
 



Divendres passat vam assistir a la presentació de la Ruta del Bacallà, a l’Antiga Fabrica Damm, la periodista Núria Coll va fer la presentació de l’acta, on Raimon Blasi  regidor de comerç i president dels Mercats de Barcelona, va obrir el parlament donant pas a les explicacions, dels mestres bacallaners Emili Perelló i Joan Portet vicepresidents del Gremi de Bacallaners de Catalunya, que ens van informar de la curació, diferents talls i remullat del bacallà, que com van dir es el porc del mar, doncs s’aprofiten totes les parts, així com tota mena d’explicacions sobre el bacallà, i els seus orígens.
 



A continuació el cuiner Quim Marques del restaurant el Suquet del Almirall, descendent de bacallaners, ens va ensenyar varies formes de preparar  i cuinar el bacallà oferint-nos un tastet de tres receptes diferents, maridades amb cervesa Inedit, que lliga molt bé amb el punt salat del bacallà, els tastets van ser:
 



Una sopa tèbia de bacallà, feta amb porro, patata, ceba, carbassa, pastanaga, nyores, les espines i la penca del bacallà, servida amb un gotet i acompanyada de fesolets.
 
 
 

Una torradeta amb poma, bacallà lleugerament fumat, i macerat amb cervesa Inedit, acompanyat de pebrot avinagrat.
 
 
 

Morro de bacallà confitat, amb un sofregit de tomàquet i gratinat amb all i oli.

Val la pena aprofitar aquesta iniciativa per conèixer i menjar un bon bacallà als molts restaurants que hi participen.
 
 
 

3 comentaris:

  1. Una ruta que haurem de tastar!!!! ;)
    Molts petons!!!!

    ResponElimina
  2. Just avui he llegit en algun lloc que feien aquesta ruta! Hi haurem d'anar perquè segur que és fantàstica!!

    ResponElimina
  3. Veig que també us heu afegit a la proposta. És una bona iniciativa!!! Petons

    ResponElimina