TROBADA GASTROBLOCAIRE A L’EMPORDÀ
Amb un dia de sol esplèndid, ens varem trobar 35 blocaires a Mas Alba una masia del segle XVIII, del nucli de Terradelles (Vilademuls) al Pla de l’Estany que actualment es dedica a l’agroturisme, i a l`elaboració de formatges.
Com que érem molts, ens varem dividir en dos grups, en torn d’una taula a ple camp, sota un solet força agraït, en Manu del Rebost de L’Empodanet de Sant Pere Pescador, ens va fer una meravellosa exposició del mont de les melmelades, la quantitat de sucre i de quins productes es podien fer, melmelades, gelees o confitures (40 % de sucre per les melmelades, 60 % a les confitures), com que a ell l’agrada treballar amb menys sucre de lo normal les seves gelees les denomina llàgrimes, d’aquesta manera no te problemes amb l’administració.
Desprès d’explicar-nos el procés de fabricació, etiquetatge i la seva visió del mon del yin i el yang, varem tastar un assortit d'aquestes melmelades i gelees, ( tomàquet amb alfàbrega, pebrot escalivat amb vermut Izaguirre, ceba amb panses i vi de Garnatxa, de mango, de Pedro Ximenez, de violetes, de Gin Tònic.) que si una era bona l’altre era millor.
Desprès d’explicar-nos el procés de fabricació, etiquetatge i la seva visió del mon del yin i el yang, varem tastar un assortit d'aquestes melmelades i gelees, ( tomàquet amb alfàbrega, pebrot escalivat amb vermut Izaguirre, ceba amb panses i vi de Garnatxa, de mango, de Pedro Ximenez, de violetes, de Gin Tònic.) que si una era bona l’altre era millor.
Desprès varem anar amb en Martí un dels tres germans que porten l’explotació ramadera del Mas Alba, amb un remat de 270 cabres de la raça murcianogranadina, a veure com elaboren el formatge, ens va explicar els diferents tipus de formatges de llet crua i les diferents elaboracions segons el quall, el tipus de premsat, gra i maduració. Ells elaboren El petitOT d’Alba de coagulació làctia i de maduració mínima d’un mes, El cremós d’Alba de pasta tova coagulada amb herbacol (pistils de carxofa silvestre) i un mínim de 1 mes de maduració (tipus torta), El terrós d’Alba de pasta cuita i amb un temps de maduració de 6 mesos a 1 any, El Uf d’Alba de pell salada i rentada amb cervesa, perquè els llevats vius creixin en el formatge i madurin amb aquets llevats en lloc dels tradicionals fongs, El Tupi d’Alba amb mistela, que li dona un sabor mes suau que els altres tupis, i El Ies d’Alba formatge madurat amb oli.
També varem visitar la cova on maduren els diferents formatges, els estables de les cabres que munyen nomes un cop al dia perquè així puguin criar els cabrits més naturalment, els mascles serveixen per vendre i a la vegada no espatllar la raça, i les femelles per la producció de la llet, el munyit es fa de forma mecànica i la llet es transportada fins el lloc d’elaboració sense que li toqui per res l’aire, per conservar totes les seves qualitats.
Desprès un altre cop tots junts ens varen oferir un tast dels formatges amb maridatge de melmelades i llàgrimes.
Tot seguit a taula i a dinar, amanida, escalivada, cabrit, all i oli de formatge (almadrog, recepta recuperada d’un antic receptari) i recuit amb llàgrimes de mango.
Desprès de dinar cap a Vilajuïga al Alt Empordà, ens esperava l’Anna etnòloga i propietària del Celler Espelt,que ens va dur a fer una visita a les vinyes velles que tenen vora el mar, entre quatre espais protegits com son Les Medes, l’Albera, els Pirineus i el Cap de Creus, ens va demostrar el gran amor que te cap el terreny i les vinyes, aquestes de les varietats de garnatxa (Lledoner com l’anomenen a l’Alt Empordà), Syrah i Monestrell.
Desprès de dinar cap a Vilajuïga al Alt Empordà, ens esperava l’Anna etnòloga i propietària del Celler Espelt,que ens va dur a fer una visita a les vinyes velles que tenen vora el mar, entre quatre espais protegits com son Les Medes, l’Albera, els Pirineus i el Cap de Creus, ens va demostrar el gran amor que te cap el terreny i les vinyes, aquestes de les varietats de garnatxa (Lledoner com l’anomenen a l’Alt Empordà), Syrah i Monestrell.
Un cop al celler ens va oferir un tast de vi, dos blancs, Vailet collita 2010 vi fresc i jove de la varietat macabeu, Quinze roures de l’anyada 2009 un vi de les vinyes velles envellit en bota, de les varietats Lledoner blanca i gris. Dos negres, Sauló 2009 madurat 2 mesos en fusta, Terres negres 2008, carinyena amb una mica de cabernet de les vinyes velles, 12 mesos en botes de Borgonya i un vi dolç l’Airam de garnatxa ideal per acompanyar formatges blaus i foie, encara que com molt bé ens va dir no hi ha un vi per a un tipus de menjar, sinó un moment per cada vi.
Va ser un dia molt ben aprofitat, amb companyia d’una gent meravellosa, i una excel·lent organització.
Trobareu mes ressenyes d’aquesta trobada a Cuinar és generós d’en Manel l’organitzador, Decuina, Olleta de Verdures, Cafè de nit, Delícies del Rebost i Llepadits, espero no deixar-me’n cap.
Vam estar bé, veritat?
ResponEliminaM'agrada retrobar-nos i "aprendre".
PTNTS
Dolça
Quina bona trobada vau fer!!!!!!!
ResponEliminaPetonets
Quina trobada mes ben aprofitada, quina llàstima no poder assistir-hi, mira que sóc del Pla de l'estany, us tenia ben aprop.
ResponEliminaJudith
¡¡ La propera vegada volem venir!!!!
ResponEliminaPetons
Hola a tot dos. Qué bé que us ho vau passar, no? amb el dia tan esplèndid que vàreu tenir...La propera m´agradaria ser-hi. Jo em vaig assabentar d´aquesta trobada a l´últim curset amb el D.Lienas. M´ho va comentar en Miquel, de Les receptes d´en Miquel.
ResponEliminaYing-yang en aquell paratge...uf! Jo coneixia el Mas Alba a través d´un reportatge a TV3 que presentar la Tana Collados..molt bon reportatge.
Quina llàstima de no haver-ne assabentat abans!.Quin dia tan esplèndid que vàreu tenir, oi?.
ResponEliminaJo coneixia el Mas Alba i la formatgeria arran d´un reportatge que es va fer a TV3 presentat per la Tana Collados.
Sion, tu també hi eres???? Es veu una trobada molt bonica i interessant.
ResponEliminaPetó
No sabia que habia quedadas de blogueros en L´Empurdà...que pena vivo en Figueres y me habria encantado poder ir.
ResponEliminaPara la proxima intentare esta al loro o avisarme, please.
Veo que lo pasasteis de lujo.
Un saludo
Bona companyia, bon temps i bones visites, la trobada va ser tot un èxit! Quina ràbia no poder venir :(
ResponEliminaMoltes mercis per la crònica, els que no vam poder anar-hi ens agrada molt saber-ho tot :)) petonets
ResponEliminaUn plaer compartir taula i companyia amb vosaltres.
ResponEliminaUna abraçada
Què be ens ho varem passar!
ResponEliminajo no me'n vaig assebantar.....el divendres vaig veure un comentari de la dolors (bloc de cuina) on deia que anava a la trobada de l'Empordà.......m'alegro que tot hagui anat bé. De fet tampoc podia nara que teniem cel.l.ebració familiar molt important
ResponEliminapetons
Va ser un dia memorable, eh? ens ho vam passar tan bé, que tenim ganes de repetir.
ResponEliminaMolts petons!
Dolça
ResponEliminaNosaltres també ens va agradar molt retrobar-nos, i passar un dia genial i aprendre tantes coses.
Petons
Carmen
Va esta molt bé i molt profitosa
Petons
La cuina de l´estany
Va ser molt ben aprofitada, quina llàstima que no vinguessis ens agüéssim conegut.
Petons
Com Gat i Gos
ResponEliminaTot es assabentar-se’n
Petons
Cristina
Va ser un dia esplèndid amb unes lliçons magistrals de formatges, gelees, confitures i vins, mes ja es gairebé impossible.
Petons
Gemma
I tan que hi era, va ser una trobada molt interessant i amb una colla de blocaires fabulosa.
Petons
Pardini
ResponEliminaUn grupo de blogueros organizaron esta excursión y nos apuntamos
Un abrazo
Gemma
No es podia demanar res mes, bé si la teva companyia!!!!
Petons
Mª Jose – Dit i Fet
Per això estan las cròniques, es un plaer passar la informació rebuda als que no hi hereu
Petons
Josep
ResponEliminaPer nosaltres també
Una abraçada
Sara Maria
I tant que ens ho varem passat bé !!!
Petons
Lidia
ResponEliminaVa ser un dia perfecte, el temps, les visites i els coneixements sobre melmelades, gelees, formatges i vins.
La Quinta del Luculus
I tant que va ser un dia memorable, ens ho varem passar tant bé que ja estem esperant la propera.
Molts petons
Molt bona descripció... Igual que deia al bloc, Olleta de Verdures, són d'aquelles que fan imaginar que has estat allà... felicitats també.
ResponEliminaSegur que va ser un dia fabulós, bon temps, bona gent i aprenent coses noves.
ResponEliminaPetons.
Mira que ens ho vam passar bé, eh?
ResponEliminaI aquesta taula plena de formatges m'ha fet suspirar un altre cop: què bons!! I amb les melmelades... uau!
Molts besets, bonics!!
P.S.: Com va la copiadora??? jejejejej
veig que us van quedar ganes de tornar-hi aviat, oi?
ResponEliminahaurem de començar a pensar quan i on fem la pròxima.
Hola,
ResponEliminaQuina trobada més maca que vau tenir... bona companyia, aprenent, compartint i amb bon temps!! Enhorabona!
Un plaer com sempre compartir amb vosaltres :)
ResponEliminaCom us cuideu, eh?
ResponEliminaUna trobada fantàstica que ja m'ha "resumit" in person la Gloria!. Molt ben aprofitat! una selecció de llocs molt ben triada. Me'n alegro us ho passessiu tan bé.A reveure.
ResponEliminauna trobada fantastica i un plaer compartir amb vosaltres, ens ho varem passar tant bé que ja estem esperant la propera.
ResponEliminauna abraçada
miquel
Va ser tot un plaer compartir un fantàstic dia amb vosaltres i una bona taula on ens ho vam passar d´allò mes be oi?
ResponEliminaun petonàs i esperem que la propera sigui molt mes propera.
abraçades
Ricard Sampere
ResponEliminaLlàstima que no poguessis venir va ser un dia formidable
Una abraçada
La cocinera de Betulo
Lo millor d’aquestes trobades es de lluny la gent
Petons
Massitet
Els formatges i melmelades de vici. La copiadora molt bé
Una abraçada
Manel
ResponEliminaJa tardes, jejejeje
Una abraçada
La cuina de l’Eri
Va ser un dia completíssim, bona companyia, bons aliments i un solet de primavera, que més es pot demanar
Petons
Starbase
Igualment per nosaltres
Una abraçada
Mercè
ResponEliminaDoncs no cal pas que t’expliqui res mes. Va se fabulós
Petons
Miquel
Per nosaltres també, i ja estem esperant la propera.
Una abraçada
Mai
Per nosaltres també va ser un plaer retrobar-nos desprès d’un any i passar-ho un altre vagada tan bé, esperem que la propera sigui molt aviat.
Petons
Estic fent un "tour" per les cròniques de la trobada blocaire i m'he trobat amb la teua. M'agrada molt llegir aquestes coses teues. Salutacions
ResponEliminaMoltes gracies, amb sento molt afalagada
ResponEliminaUna abraçada
Va ser un plaer compartir amb tots vosaltres aquest dia tant fantàstic!!!
ResponEliminaXaro
ResponEliminaVa ser un plaer conèixer-te, i compartir un dia tan sensacional
Petons
Entre tots heu fet una bona col·lecció d'imatges!!!
ResponEliminaEm va encantar compartir el dia amb tots vosaltres!
Bon cap de setmana